0

DE OLIKA METALLERNA

Här kan du lära dig mer om de olika metallerna och dess egenskaper. 

Rent guld är väldigt mjukt och användandet blir därmed begränsat. Därför legerar (blandar) man guldet med andra metaller för att uppnå en viss hårdhet. Guldhalten (karaten) varierar beroende på hur man legerar guldet.

Finguld anges som 24K (24 karat) och innebär att det är rent guld utan några andra metaller.
18K = 75% finguld (Standard i Sverige)
14K = 58,5% finguld (Standard i Norge och Danmark)
9K = 37,5% finguld

Fram till 1988 var det endast tillåtet att sälja guld som innehöll minst 18K. Numera säljs även 14K och lägre. I Sverige får guldet vara som lägst 9K för att få säljas som guld. Guld kan legeras till olika färger och vanligast är rödguld och vitguld. Under de senaste åren har även roséguld blivit mycket populärt.

 • VITGULD

  Vitguld är vitgrå till färgen och är en legering av finguld, palladium, koppar och silver.
  Vitguldsringen kan väljas med eller utan ett ytskikt av rodium.

  Rodiumet är ett ytskikt som ger en vitare färg än vitguldets naturliga färg. Ytskiktet slits bort med tiden och bör då rodieras på nytt för att hålla sig vit. En icke rodierad ring kräver inte samma underhåll. Valet är kundens men som standard rodieras allt vitguld om inget annat nämns.

  Guldvarufabrikens vitguld innehåller som standard 14% palladium.

  Vi erbjuder vitguld i 14K och 18K.

 • PLATINA

  Platina är en exklusiv, vit och slitstark ädelmetall med hög densitet. Den väger ca 35% mer än guld. Vår legering består av 95 procent platina.
  Det är inte alla guldsmeder som törs jobba med det p.g.a. dess egenskaper. Vi på Guldvarufabriken kan stolt tala om att vi jobbar med denna metall utan några bekymmer.
  En stor fördel med platina är att det inte behöver rodieras som vitguld. Nackdel är dock att p.g.a. dess egenskaper så är det en metall som är mycket dyrare att jobba med.

 • PALLADIUM

  Palladium är en nygammal ädelmetall inom smyckebranschen.

  Den används ursprungligen som alternativ till vitguld. Palladium blir mer och mer populär, eftersom den har liknande egenskaper som platina och vitguld.

  Den kräver inte heller samma underhåll som vitguld eftersom den inte behöver rodieras.

 • SILVER

  Silver är den mest använda ädelmetallen och är populär inom smyckestillverkning bland annat för sin vackra vita färg.

  Vårt silver innehåller 92,5% finsilver och kallas även Sterlingsilver

  eller 925 Silver. 

  Till silverbestick använder man sig oftast av silver som innehåller 83,5% finsilver, alltså 835 Silver.

 • TITAN

  Titan är en lätt metall som ger en helt annorlunda känsla. Lätt på fingret men hård på ytan och med en vacker grå färg. Den är mycket hållbar men väldigt svår att jobba med och medför därmed många begränsningar till hur man jobbar med det.

 • STÅL

  Rostfritt stål har blivit väldigt populärt inom smyckesbranschen. Dels för sin låga prisnivå men även för sin hållbarhet.

  Färgen är lite mörkare än silver och påminner väldigt mycket om vitguldets urpsprungliga färg. Det är ingen typisk metall som guldsmeder smider med men enklare jobb inom reparation brukar inte vara några problem.

 • RÖDGULD

  Finguld legeras främst tillsammans med koppar och silver för att få fram den röda nyansen på guldet. Ju mer koppar man tillsätter desto varmare och rödare blir tonen och ju mer silver man tillsätter desto kallare och gulare blir det.

  I Norden är det den röda nyansen som dominerar. Rödguld kan även benämnas som mellanfärg eller svensk färg.

 • GULGULD

  Precis som rödguldet så är finguld legerad tillsammans med koppar och silver. Skillnaden här är att kopparhalten minskat samtidigt som silverhalten ökats. Detta gör att färgen får en ljusare och gulare ton.

  Till skillnad från Sverige och Norden där den rödare nyansen dominerar så är det den gulare nyansen som dominerar i Sydeuropa. 

 • ROSÉGULD

  Roséguldet har blivit väldigt populär de senaste åren och likaså här är det en legering mellan finguld, koppar och silver. Kopparhalten har ökats, silverhalten minskats och därmed har man fått fram den rosa tonen på guldet.

Stortorget 11

252 20 Helsingborg

042-21 71 89

webshop@guldvarufabriken.se

Betalningsmetoder

Snart även

123 434 08 24

Sociala medier

 • Facebook
 • Instagram

PRENUMERERA

©2020 by Guldvarufarbiken.

 • Facebook
 • Instagram